3D Studio Max - 1. Blueprintek beállítása /oktatóvideó/

See video

Ebben az oktatóvideóban a blueprintek beállítását szeretném bemutatni. A blueprintek az adott modell különböző nézeti, jelen esetben alaprajzok ,metszetek, homlokzatok, melyek alapján az adott épület vagy bármilyen más modell megrajzolható. Összetett modellek esetében mint pl. egy autó erősen ajánlott a használatuk ugyanis ezek segítségével nem lesz aránytalan a forma és viszonylagos pontossággal tudjuk követni a részleteket.

Mielőtt a szerkesztéshez hozzáfognánk néhány általános információ:

1. Főbb szerkesztési parancsok az objektum kijelölése után:

>Mozgatás: Jobb klikk – Előugró ablakban – /Move/ illetve koordináta megadás a /Move/ melletti kis ablak.

Forgatás: Jobb klikk - Előugró ablakban – /Rotate/ illetve szög megadás /Rotate/ melletti kis ablak.

Nagyítás és kicsinyítés: Jobb klikk - Előugró ablakban – /Scale/ illetve arány megadás /Scale/ melletti kis ablak.
Ha parancs aktiválódott a tengelyek mentén egyszerűen mozgatható, forgatható és átméretezhető az objektum.

Másolás: jelöljük ki az objektumot amit másolni szeretnénk majd nyomva tartott SHIFT billentyű mellett mozgassuk el. A felugró ablakban - ha nem szeretnénk hogy a másolat módosításakor az eredeti objektum is ugyanúgy változzon válasszuk a /Copy/ lehetőséget. Ellenkező esetben válasszuk az /Instance/ lehetőséget ekkor a módosítások mindkét objektumon végbemennek.

2. Kijelölés:

3D-ben: 1 bal kattintás az objektum felületére,

2D -ben: 1 bal kattintás az objektum élére.

Csoportos kijelölés esetén nyomva tartott bal gomb mellett a kijelölő átlóját tudjuk megadni.

3. Nézetablakok:

Váltás: Jobb klikk a nézetablakon

Nagyítás/kicsinyítés: jobb alsó sarokban - /Maximize Viewport toogle/ gomb

Középre hozás: jobb alsó sarokban - /Zoom Extens/ gomb

Minden ablak középre hozás: jobb alsó sarokban - /Zoom Extens All/ gomb

Forgatás perspektív nézetben: jobb alsó sarokban - /Orbit/ gomb
+ nyomva tartott SHIFT : vizszintes forgatás
+ nyomva tartott ALT: lassított forgatás

Ajánlott beállítások a nézetablakokhoz:

Felülnézet /top/ - Háló /Wireframe/ nézeti stílust állítsuk át Takart és fényezettre /Smooth +Highlights/ . Ezzel láthatóvá válik az alaprajz képe. Illetve ezután kapcsoljuk be az /Edged Faces/ lehetőséget amely megjeleníti az éleket ( ugyanbban a menüpontban talalható ahol az átálítást elvégeztük)
Perspektív nézetben az élek láthatóságát kapcsoljuk be. /Edged faces/

Jelen esetben két alaprajz áll rendelkezésre amelyeket a Windows képmetsző segítségével ki lehet vágni. Ezeket az alaprajzokat utána tetszőleges foto editáló programmal egymás fölé lehet illeszteni hogy a későbbiekben könnyebb legyen a beillesztésük. A kivágott képek mérete eltérő ezért egy felkerekített képméretű sablonban kapnak helyet. pl: (786x341 –alap kép -> 800x350- vászon méret) Ezután a felkerekített vászonméreten elhelyezhető a két alaprajz egymás felett ha eltér a méretarányuk tetszőlegesen szinkronba hozhatók. A cél hogy két darab egyforma méretű képet készítsünk melyen a rajzok a megfelelő helyen és méretben helyezkednek el.

A kész képek mentése után 3D Studio Max -ben a nézetablakokat érdemes finom hangolni hogy a betöltött képek élesen jelenjenek meg, illetve az alkalmazott mértezési egységet váltsuk át metrikusra és tetszés szerint cm, ill. m-re. Ha ez kész késztenünk kell egy olyan felületet /Create fül - Geometry – Standarad primitives – Plane/ melynek arányai megegyeznek a módosított képek arányaival (800x350px kép -> 800x350cm felület). Majd húzzuk a képet az elkészített felületre, ha nem a megfelelő szögben jelenik meg fordítsuk meg a felület arányait.

Az alaprajz már elkészült de még nincsen méretarányban, hogy megfelelő legyen a mérete hozzunk létre egy olyan geometriai elemet amelynek tudjuk a valós méretét. Jelen esetben egy 40x40x40cm doboz /Create fül - Geometry – Standarad primitives – Box/ lesz, mely egy külső falsarok méreteinek felel meg. Illesszük a az egyik sarokpontját a háló közép pontjára mely a 0,0,0 koordinátáknak felel ez a lépés későbbiekben megkönnyíti a szerkesztést. Az alaprajzot pedig nagyítsuk vagy kicsinyítsük amíg fel nem veszi a megfelelő méretarányt. Az első emeleti alaprajz beillesztéséhez pedig a nyomva tartott SHIFT billentyű segítségével a függőleges tengely mentén másoljuk le és húzzuk rá megfelelő képet. Ezzel elkészült a két alaprajz mely most már méretarányban van a későbbiekben ez alapján fog elkészülni a teljes modell. Metszet homlokzat nem áll rendelkezésre így ezeket a méreteket csak becsülni lehet.

Share this
  • Золотое Перо
  • сверление отверстий Днепропетровск
  • резка проемов Днепропетровск
  • демонтаж Днепропетровск
  • стеклянные витрины Киев
  • обработка стекла Киев
  • стеклянные двери Киев
  • стеклянные перегородки Киев
  • зеркало Киев